Бројот на системи за плаќање во реално време ширум светот се зголеми за 35 проценти во изминатата година и скоро четирипати од 2014 година, според новата студија објавена од ФИС, глобалниот лидер во технологијата за финансиски услуги.

Во својот шести годишен извештај Flavors of Fast, ФИС идентификуваше 54 земји со активни програми за плаќање во реално време, од 40 во 2018 година и скоро четири пати повеќе отколку што забележа во инаугуративната студија во 2014 година.

Водечки придонесувачи за ова зголемување беа новите програми започнати во Азија и проширувањето на Европската шема за брз трансфер на кредити (SECT Inst).

Извештајот ги оцени програмите за плаќање во реално време низ целиот свет на скала од 1-5 (5 највисоки), како дел од неговиот „побрз индекс за иновации за плаќања“. Програмите се рангирани за нивните иновативни карактеристики, достапност на финансирање и примена на пазарот. Индија доби само рејтинг од 5+ и сè уште е глобален лидер во плаќањата во реално време.

Минатата година, земјата забележа десеткратно зголемување на вредноста и осумкратно зголемување на обемот на трансакциите преку својата Национална служба за директни плаќања (IMPS).

Шест земји (Австралија, Данска, Полска, Романија, Сингапур и Шведска) добија оценка 4+ за нивните системи за плаќање во реално време. САД и Велика Британија беа меѓу 31 други земји или региони со рејтинг од 4 за нивни побрзи шеми на плаќање.

„Потрошувачите и бизнисите ширум светот бараат побрзи исплати. Сè повеќе земји и финансиски институции реагираат на барањата и преземаат активности “, рече Раџа Гопалакришнан од Меѓународниот оддел за банкарство и плаќања во ФИС.

„Иако ова е добра вест за пазарот, ние сме на почетокот на оваа револуција и потребни се многу повеќе и инвестиции за да се направи глобалната транзиција кон исплати во реално време“.

Студијата FIS откри дека зголемената употреба на услуги засновани на разговор, апликации за малопродажба, тековни заеми и отворени API, како и преминот кон глобалниот стандард за плаќање ISO 20022, се клучни двигатели кои возат зголемено усвојување на плаќања во реално време во светот.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк