Во ерата на дигитализацијата и глобалната поврзаност, дигиталните номади бараат нови хоризонти каде што можат да работат и да уживаат во животот.

Македонија, со своите градови Скопје и Охрид, се истакнува како економски најпривлечна дестинација за оваа сè порастечка популација.

Со просечни месечни трошоци од само 1.300 долари, кои ги покриваат сместувањето, храната и другите основни потреби, Македонија нуди одличен баланс помеѓу трошок и квалитет на живот.

Оваа пресметка ги прави Скопје и Охрид идеални за дигиталните работници кои бараат начини како да ги максимизираат своите приходи додека уживаат во богатата култура, историја и природна убавина на регионот.

Скопје, како главен град, нуди живописен микс од модерно и традиционално.

Градот е дом на бројни кафулиња, ко-работни простории и брз интернет, што го прави идеално место за дигиталните номади.

Од друга страна, Охрид, познат како „бисерот на Балканот“, привлекува со својата спокојна атмосфера, кристално чистото езеро и старите манастири.

Дигиталните номади кои се одлучуваат за Македонија како своја база, не само што ќе профитираат од ниските животни трошоци, туку и ќе имаат можност да искусат уникатна синтеза на култури и традиции кои се протегаат низ вековите.

Со својата топла гостопримливост и отвореност кон странци, Македонија се позиционира како водечка дестинација за дигиталните номади од целиот свет.

Исто така, Албанија се смета за „Грција со помал буџет“ каде што Американците може да поминат и цела година без дополнителна виза.

Босна и Херцеговина е земјата со големо гостопримство, додека Црна Гора, иако е една од поскапите земји во регионот, се опишува како одлично место за дигиталните номади.

Србија, според Travel off Path, е најскапа земја за дигиталните номади на Западниот Балкан, но препорачуваат задолжително да се посетат Белград, Нови Сад и Ниш.

 

Извор: Денар.мк