По седум години бесплатно полнење, „Петрол“ во понеделник воведува ценовник за употреба на нивните електрични полначи.

Како што најавија, тоа е важен чекор во понатамошниот развој и проширување на инфраструктурата за полнење електрична енергија во регионот. До 2025 година, „Петрол“ сака да инсталира повеќе од 1.300 станици за електрично полнење во Словенија и поширокиот регион, пишува деловниот весник „Финанси“.

Возачите кои полнат возила на продажни места до 22 киловати ќе треба да платат 25 центи за киловат-час.

Според компанијата, со неодамнешното обновување на системот OneCharge, полнењето ќе се заснова на потрошената енергија, а не на времето поминато на станиците за полнење.

Како што е објаснето во компанијата, нивните високи цели бараат постојан развој и следствено на тоа големи инвестиции.

– Голем дел од нашите бензински пумпи веќе се снабдуваат со чиста енергија од обновливи извори, ние постојано ја шириме роаминг мрежата на бензински пумпи во странство, сето тоа со јасна цел да се постигне визија на компанијата да стане интегриран партнер во енергетската транзиција, објасни Шефот на одржлива мобилност – Тадеј Смогавец.

Во областа на мобилноста, групацијата Петрол е концентрирана во два сегмента. Првиот се однесува на инфраструктурата за полнење, што вклучува воспоставување, управување и одржување на инфраструктурата за полнење на електрични возила и обезбедување услуги за полнење. Вториот сегмент е претставен со услуги за мобилност, како што се изнајмување деловни активности, електрификација на возниот парк и услуги за управување со возниот парк, соопшти компанијата.