Во Словенија минатата година за работа од дома се пријавиле 217.428 лица, што е 100 пати повеќе отколку во 2019 година, пред епидемијата на корона вирусот.

Според Трудовиот инспекторат, само 2.037 работници биле регистрирани да работат од дома во 2019 година, наспроти 217.428 лица во 2021 година.

Со новата варијанта на омикрон се очекува овој тренд да продолжи, пренесува СТА.

По избувнувањето на пандемијата во март 2020 година, Трудовиот инспекторат беше принуден да го промени својот систем поради зголемувањето на бројот на регистрации на луѓе кои работат од дома.

Последователно, работодавачите ги повикаа властите да ги поедностават процедурите и условите за пријавување на вработените за работа од дома, со кои Владата на Словенија се справи во рамките на шестиот пакет од законот за ослободување од Ковид 19 во ноември 2020 година.

Поставен е електронски формулар кој им овозможува на работодавачите кои се во деловниот регистар брзо да го известат Трудовиот инспекторат за нивната намера да организираат работа од дома за своите вработени.

Повеќето луѓе работеа од дома во јануари, февруари, март и април минатата година, кога Словенија спроведе строги мерки за спречување на ширењето на вирусот.