Оваа година, „старата гарда“ на криптовалути изгуби позиции поради токени со повисок принос. Истражувачите предвидуваат дека трендот може да продолжи.

Меѓу трите најголеми дигитални токени во однос на пазарната вредност, Binance Coin, или BNB, е значително ги надминува по раст неговите два поголеми ривали, Bitcoin и Ether. Монетата, издадена од берзата за криптовалути Binance Holdings Ltd., доби приближно 1.300% во 2021 година, според Arcane Research. За споредба, лидерот на пазарот, биткоинот порасна за 65%, додека етереум, вториот по големина токен, порасна за 408%.

BNB е широко користен во Binance, најголемата светска крипто-берза. Тоа е и локална валута на Binance Smart Chain (BSC), блокчејн платформа која поддржува паметни договори за употреба во децентрализирано финансирање (DeFi) и други апликации. Како што BSC добива поддржувачи како ривал на блокчејнот Ethereum, тој помогна да се зголеми профитот во токенот na BNB, според Arcane Research.

Други алтернативни монети или „алткоини“ исто така остварија големи профити во 2021 година, искористувајќи ја експлозијата на интересот на инвеститорите за дигитални средства и проширување на крипто екосистемот. Solana и Fantom, монети поврзани со други блокчејн платформи кои поддржуваат паметни договори, го надминаа повратот на Binance Coin, на пример.

„Како што биткоинот покажа сила во 2021 година, видовме постојан прилив на капитал кој се влева во алткоини“, се вели во белешката на Arcane Research. Аналитичарите на компанијата предвидуваат најсилна динамика во токените поврзани со метаверзумот и GameFi, заедно со „ETH-убијците“ насочени кон Ethereum.