Societe Generale SA разгледува начини да заштеди 600 милиони евра годишни трошоци поврзани со своите активности во Париз, дел од обидот да ја врати довербата на инвеститорите и да ги подобри повратите.

Главниот извршен директор на Societe Generale, Фредерик Оудеа, е под притисок да го зголеми постојното намалување на трошоците во услови на економски пад и можноста за уште пониски каматни стапки. Новите намалувања би се фокусирале на функциите за поддршка во Париз и би додале на тековното реструктуирање со цел заштеда од 500 милиони евра и елиминирање на 1.600 работни места, главно во единицата за инвестиции.

Банките ширум Европа ги намалуваат трошоците, а Дојче Банк АГ најави намалување на околу 18.000 работни места во јули, а „Уникредит Спа“ ќе намали илјада.

Иако СосГен и другата конкурентна француска банка, БНП Парибас СА, беа повеќе склони да преземат смели чекори, побавниот раст веројатно ќе поттикне дополнителни мерки за намалување на трошоците, рече аналитичарот на УБС Груп АГ, Лоран Куирез.

Оудеа, која е извршен директор на СосГен банка повеќе од 10 години, ги намалува трошоците и продава средства по изненадувачкото предупредување за пад на профитот во јануари. Одеа сака да го зачува раководството на банката, истовремено зајакнувајќи го капиталот.

СосГен го ангажира Бејн и Ко. во изнаоѓање начини за намалување на трошоците за околу една петтина за услугите како што се информатичката технологија, човечките ресурси и одделот за финансии, објави Блумберг минатиот месец.

Ова може да доведе до намалување на стотици работни места во Париз.

Банката исто така работи со McKinsei & Co., за да најде начини да го зголеми своето клучно ниво на капитал и да ги продолжи регулаторните барања во ревизијата позната внатрешно како „Оптика“, објави Блумберг.

Покрај тоа, Оудеа размислува да го продаде имотот. СосГен разгледува опции за својот бизнис за управување со средства – Ликор, кој надгледува околу 151 милијарди евра во банкарски средства.

Компанијата исто така размислува за излез од приватниот банкарски бизнис во Велика Британија. Минатата година, банката се согласи да ја продаде својата белгиска приватна банкарска единица на ABN Amro Group NV.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк