Sony Turns to Blockchain for Copyright Management

Јапонски конгломерат Sony разви софтвер базиран на блокчејн технологија за контрола и справување со правата на интелектуална сопственост во обид да ги реши проблемите со автентичноста на ова поле. Новиот систем во моментов се фокусира на пишани дела, но неговите пошироки апликации се насочени кон сите сродни сектори, вклучувајќи ги и филмовите, музиката и е-книгите, објави компанијата денес ( понеделник ) .

Технологијата на дистрибуција за содржина (DLT) го надградува претходниот едукативен софтвер на Sony за автентикација и контрола на проблеми со авторските права. Новиот систем користи blockchain поради своите способности да се донесе транспарентност. DLT, технологијата зад криптовалутите како Bitcoin (БТК), може да ги следи сите податоци и го прави невозможно да се копира или да се објавуваат плагијати.

Јапонскиот гигант се труди да ги следи најновите технолошки решенија во крипто-сверата и истите да ги пренесе во својот бизнис модел.