„Сосиете Женерал“ казнета во САД со 1,34 милијарди долари поради непочитување американски економски санкции

Француската банка „Сосиете Женерал“  денеска беше казнета од американските агенции со 1,34 милијарди долари, бидејќи според американските власти ги нарушила различните  ембарга и економски санкции, соопшти американската Управа на федерални резерви. Според американските власти, „Сосиете Женерал“ со трансакциите ги прекршила американските санкции кон Куба, Иран и Судан.