Најголем регионален состанок за осигрување ќе се одржи во Сараево, 30 мај 2018 – образование и обука, како клучна база на политиката за развој е главната тема на традиционалните 29-ти состанок на осигурување и реосигурување во организација во Сараево (SorS) оваа година ќе се одржи од 06-08 јуни. Водечките луѓе од областа на осигурување и реосигурување од регионот, Европа и светот ќе бидат присутни на  SorS, освен образовната улога во функционирањето на корпоративните претприемачи и развој и обука на нови клиенти продавање на осигурителни производи, ќе добиете информации за ситуацијата на осигурителните пазари во Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска , Македонија, Словенија и Србија.

 

 

Со презентирање на состојбата во осигурителниот сектор во земјите од поранешната Југословенска држава, претставниците на осигурителните компании и регулаторните агенции ќе разменат мислења за состојбата на осигурувањето и за време на специјалната панел дискусија. Прашањата за личен развој, важноста на образованието и обуката на агентите за зголемување на продажбата и инвестирање во човечки капитал во осигурителната индустрија се само некои од темите кои ќе доминираат во 29-тиот SorS. Вториот ден ќе се одржат две тркалезни маси на општествената функција на задолжително осигурување од автоодговорност со ограничувања во законодавството и практиката, и за ризиците и предизвиците на сајбер дигиталниот свет во реосигурување. На SorS, како најголем собир за осигурување и реосигурување во регионот и оваа година се очекуваат околу 150 учесници од земјите од поранешната Југословенска држава и од Велика Британија, Германија, Австрија, Чешка, Италија, Швајцарија и други земји.

 

Организаторот е Здружението на осигурителни компании на SorS, чиј состав се состои од претставници на 14 компании од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија и Србија. Претседателот на Собранието на Здружението на SorS е Giorgio Marchegiani, претседател на Извршниот одбор на DDOR осигурување, како и генералниот секретар Zlatan Filipović, извршен директор на Босна Ре. Првиот состанок се одржа во 1980 година во Сплит, додека од следната година, со исто име, се одржа во Сараево, каде што се одржува до 1990 година, за време на војната SorS не се организирал се до 2000 година. Организаторот и медиумскиот спонзор на SorS е компанијата Tectus d.o.o., односно списанието Svijet osiguranja.

Годинава преку нашиот портал ќе имате можност да ја доловите атмосфера од средбата.

 

Извор: Bits of insurance