Вчера во Окружниот трговски суд во Бања Лука се одржа подготвително сослушување во најголемиот спор за криптовалути во регионот и пошироко. Компанијата „Битминер Фабрика“ од Градишка бара од „Уникредит банка“ во Бања Лука сто милиони долари (околу 180 милиони марки) како компензација бидејќи смета дека главните виновници за неуспехот на проектот заснован на „блокчејн“ технологијата.

Според тужбата поднесена во октомври минатата година, Фабриката Битминер, инаку регистрирана како фабрика за криптовалути, склучи договори со тужената банка за отворање сметки во конвертибилни марки и во странска валута, заради вршење на регистрирани активности.

Нивниот амбициозен план предвидува инвестиции во обновливи извори на електрична енергија, како што се хидроцентрали и соларни централи, како и производство и продажба на електрична енергија на партнерска компанија што ќе ја искористи за рударство на криптовалути.

Сепак, како што тврдат, банката прво прифатила, а подоцна ги прекинала активностите за отворање сметки, оправдувајќи се со внатрешните правила на групацијата, според кои е забранета соработка со компании кои се занимаваат со криптовалути.

„Банката директно влијаеше на овој проект да не се реализира, односно да пропадне со несовесно преземање активности во однос на раскинување на договорот, сето тоа поради погрешно толкување на активностите на компанијата и самиот проект, како и недостаток на волја да се разберат последиците од нејзините активности“, се наведува во тужбата.

Александар Сајиќ, законскиот застапник на фабриката за крипто-валути, изјави дека двете страни презентирале нови докази на подготвителното рочиште и дека продолжувањето на овој процес е закажано за крајот на декември.

Според некои проценки, овој процес може да се одолговлекува до 2022 година. Вештачењата и сослушувањата може да траат до мај или јуни следната година, кога може да се очекува првостепена пресуда. Ова ќе биде проследено со период предвиден за жалби, па се проценува дека конечната пресуда може да биде донесена на почетокот на 2022 година.

Потсетуваме, основач на „Битминер Фабрика“ е компанијата „Сете Енерџи“, која изгради две мини хидроцентрали „Ситонија“ и „Гулаб“ за своите потреби, а по пуштањето во употреба, преносот на сопственоста требаше да се изврши со плаќање 3,8 милиони конвертибилни марки.

Компанијата „ПВА Груп“ изгради деловен објект вреден 1,5 милиони конвертибилни марки за потребите на проектот.

Планот беше да се соберат средства по електронски пат врз основа на таканаречените паметни договори и јавни понуди во дигитална форма.

За разлика од традиционалните начини на прибирање средства преку емисии на хартии од вредност, средствата се собираат преку јавна понуда преку дигитални технологии.

Понудените средства понатаму се инвестираат во производство на електрична енергија врз основа на договорот за деловна и техничка соработка, а потоа понатаму се користи за разни намени, меѓу другите компании на кои им е потребна електрична енергија за рударство и производство на криптовалути, што ја гарантира нејзината цена.

Така, инвеститорите можат однапред да имаат загарантиран приход додека остатокот од електричната енергија се доставува до други компании. Инвеститорите добиваат потврди како еден вид договор и потврда за вложени средства.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк