Податоците од Светскиот совет за злато во април покажуваат дека Русија веќе има повеќе златни резерви од не кој и да е, туку од најнаселената земја во Кина. Во последните 12 месеци, Русија ги зголеми своите резерви за 225 тони злато, додека Кина не ги објави своите набавки во тој период.

Токму оваа причина е дека што Русија се раниграше на петтата позиција меѓу земјите со најголеми резерви на злато. САД, Германија, Италија и Франција се непроменети.

Вкупно 33 земји од целиот свет имаат резерви на злато од над 100 тони. Во првите десет се вклучени и Швајцарија, Јапонија, Холандија и Турција, која успеаја да ја надмине Индија која сега е на 11-тото место.

Потоа следат Тајван, Португалија, Саудиска Арабија, Обединетото Кралство, Казахстан, Либан, Шпанија, Австрија и Белгија.

Имено, Турција е вториот по големина купувач на злато во изминатите 12 месеци – со 178 тони. Активни на пазарот се уште Казахстан со 43,1 тони, додека во спротивна страна е Венецуела, успеала да продаде над 25 тони злато во последните месеци.

Последните податоци покажуваат дека од почетокот на 2012-та година Русија купила близу 1.000 тони злато (997.5 тони), а далеку назад е Турција со 395.6 тони. Венецуела продаде 203 тони од овој благороден метал, главно поради проблеми со отплата на својот долг.