Стопанските комори на Србија и Дубаи ќе работат на заеднички проекти од областа на блокчејн технологиите, беше заклучено на денешната онлајн средба на претставници на двете комори посветена на оваа тема.

Претседателот на Српската стопанска комора, Марко Чадеш, рече дека според извештајот „Стартап геном“, Србија е меѓу петте земји во светот што се најдобро место за експерти за блокчејн.

Обединетите Арапски Емирати, од друга страна, се едни од најиновативните економии во светот, каде технологијата на блокчејн се применува во многу области од животот и бизнисот, како што се трговијата, следењето на синџирот на снабдување и заштитата на документите.

Како што истакна Чадеш, концептот на 2021 година во Дубаи е нешто што може да биде во согласност со она што се прави и во Србија. Тој изјави дека зборувал со луѓето од blockchain заедница за тоа како да се донесе оваа технологија поблиску до луѓето и го користат за да се намалат трошоците и зголемување на продуктивноста.

„Се надевам дека денешниот настан ќе резултира со нов собир на кој ќе се занимаваме со проекти што ќе можеме да ги развиваме заедно и понатаму да ја подобруваме соработката“, рече Кадез.

Претседателот на трговската комора во Дубаи, Н.Е. Хамад Буамим изрази задоволство од можноста да работиме заедно со Српската стопанска комора и да соработуваме во корист на бизнисмените.

„Денес зборуваме за технологија, а она што го научивме од оваа криза е дека технологијата е клучна за компаниите да преживеат“, рече Буамим.

Тој додаде дека верува дека сегашната криза со ковид-19 ќе забрза многу работи во развојот на оваа област.

Buamim blockchain истакна дека е многу интересна област за Дубаи и дека нивната цел е да се сфати и да се трансформираат многу владини услуги, користење на дигитализација и blockchain технологија.

Според него, тоа ќе донесе многу придобивки, во форма на заштеда, поголема ефикасност, брзина.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк