Од почетокот на пандемијата до денес, повеќе од 500 туристички агенции во Србија се затворени, додека повеќе од 350 агенции се сместени во т.н. режим на мирување Процентот на отпуштени работници во туристичките агенции веќе надмина 72 проценти, наведе иницијативата ТАС.
Како што наведуваат, најголемиот број од вкупно 850 уништени туристички агенции се посредници во продажба на туристички аранжмани, но има и организатори на туристички патувања на овој број.

„Мораме да повториме по којзнае кој пат дека недостасуваше помошта на државата за туристичкиот сектор, особено за секторот за туристички агенции“, сметаат тие од оваа иницијатива, пренесува СЕЕбиз.

Од иницијативата ТАС ја сметаат за „неверојатна“ објавата на Министерството за трговија, туризам и телекомуникации дека на туристичкиот сектор му помогнале со девет милијарди динари.

Според нив кога сè ќе се собере вкупната помош изнесувала 3,7 милијарди динари, така што се поставува прашањето „каде исчезнале 5,3 милијарди динари од оваа пресметка“.

Во текот на 2020 година, туристичките агенции имале пад на прометот од над 90 проценти, а во текот на 2021 година се натрупуваат загуби „без оглед на отворањето на границите и таканаречената нормализација на патувањето“. Тие исто така наведуваат дека бројот на патници кои патуваат е намален за над 70 проценти во споредба со истиот период во 2019 година.

„Секако, толку мал број патници не можат да ги покријат огромните загуби направени во текот на 2020 година и, секако, не можат да ги покријат оперативните трошоци во текот на 2021 година. Таквата состојба секако ќе влијае на прогласувањето банкрот на многу туристички агенции, што се очекува од средината на септември 2021 година“, се вели во соопштението.

Коментирајќи ги субвенциите за туристичките агенции за носење странски туристи во земјата, во Иницијативата се наведува дека износот на одобрената субвенција е пет милиони динари, или 42.500 евра.

„Како можете да подобрите нешто за наведената сума? Дури и ако само една туристичка агенција го добие целиот износ на субвенцијата, нема да има ефект врз вкупниот раст на посетите на странските туристи. Апсолутно е неверојатно”, проценува ТАС.

Иницијативата ТАС наведува дека постои Уредба на Владата на Србија што се однесува на прераспределба на државната помош за најзагрозените сектори на економијата, „која не е имплементирана и ниту една од локалните самоуправи не е запознаена со нејзиното постоење”.