Србија во вторникот врати долг од 725 милиони американски долари (617 милиони евра) за американска обврзница изразена во американска валута издадена во 2011 година, со принос од 7,50% преку дел од приходите од издавањето на државни хартии од вредност од 750 милиони евра на 16 септември, рече министерot за финансии Синиша Мали.

– Денес, ставивме крај на тој долг од 2011 година, бидејќи ја плативме последната рата од вкупно 725 милиони долари. Таа година, Србија беше задолжена со висока каматна стапка од дури 7,25% за десет години, се вели во соопштението на Мали.

Претходно овој месец, Србија пласираше емисија на еврообврзница во две транши, која ги вклучуваше нејзините први зелени обврзници и конвенционални хартии од вредност во вредност од 750 милиони евра со рок на доспевање од 15 години.

Каматната стапка за емисијата од 750 милиони евра е 2,05% – значително пониска од стапката на хартии од вредност од 7,25% издадена од владата на Мирко Цветковиќ во 2011 година, рече Мали.

– Поради овој долг, но и други лоши потези, државата беше принудена да преземе тешки мерки за фискална консолидација, со цел да спречи целосен колапс и да се оддалечи од работ на бездната, рече Мали.