Српскиот министер за финансии Синиша Мали и претставниците на Германската развојна соработка (ГИЗ), НАЛЕД, Виза и Мастеркард во средата потпишаа договор за соработка за официјално започнување на Националната иницијатива за безготовинско плаќање.

Станува збор за проект за поддршка на малите трговци и институции да го модернизираат својот бизнис и да им овозможат на граѓаните подобар и побезбеден начин на плаќање – со картичка или мобилен телефон, во продавници, ресторани и шалтери низ Србија.

Министерот Мали рече дека договорот е потпишан со цел да се поддржат малите претприемачи, микро и малите претпријатија во процесот на дигитализација и во процесот на набавка на оние уреди кои поддржуваат безготовинско плаќање.

Директорката на ГИЗ Србија, Даниела Функе, истакна дека оваа програма претставува соработка на јавно и приватно партнерство со цел промовирање на безготовинското плаќање и создавање подобра деловна средина.

Таа изјави дека оваа програма ги следи европските стандарди, ги промовира малите бизниси и влијае на сузбивање на сивата економија.

Директорката на Mastercard за пазарите во Србија, Црна Гора и БиХ, Јелена Ристиќ, истакна дека мисијата на Mastercard е да изгради општество без готовина, на која, како што вели, компанијата работи неколку години.

Таа посочи дека оваа иницијатива е инспирирана од слична програма што беше лансирана во Полска пред неколку години, каде за повеќе од три години беа инсталирани повеќе од 400.000 ПОС терминали, со што приватната мрежа се зголеми за 40% за 303.000 трговци.

„Верувам дека ќе постигнеме добри резултати во Србија, бидејќи пандемијата ни покажа дека има потреба од дигитализација и активно користење на електронските облици на плаќање“, рече Ристиќ.

Бизнис лидерот за развој на бизнисот на VISA на пазарот во Југоисточна Европа, Ана Марковиќ, рече дека нивното истражување покажало дека доколку процентот на безготовински плаќања се зголеми за само пет проценти во следните пет години, тоа би ја намалило сивата економија за околу 13 проценти.