Комерцијалните банки во договор со Народната банка се обврзаа, меѓу другото, од 1 септември да воведат едногодишен мораториум за поскапување на нивните услуги. Во здружението на банките на Србија оценуваат дека оваа мерка нема да има сериозно влијание врз работењето на банките.

Провизиите за речиси сите видови банкарски услуги и банкарските заработки од нив беа вистинско медиумско уживање во последните недели. Можеби една од главните причини за усвојување на пакет мерки на централната банка.

Според генералниот секретар на Здружението на српските банки, Владимир Васиќ, српската економија во 2019 година остварила профит од нешто над 3 милијарди евра во динари, во 2020 година 4 милијарди и во 2021 година 6 милијарди евра добивка. Како профитна институција, банката очекува да оствари профит, а кога економијата е добра за граѓаните, добро е и за банките, што е суштината на бизнисот.

Во пакетот мерки што НБС ги најави за десетина дена е и обврската на деловните банки кои од почетокот на минатата година ги зголемуваат цените на услугите да ги намалат за 30 отсто, но не под нивото на кое беа пред поскапувањето.

„Согласно тие очекувања, сите банки прифатија во наредната година да не ги зголемуваат цените на платежните услуги, како што се надоместоците за водење сметки, извршување платни трансакции, водење девизни платни сметки и слично“, вели гувернерката на Народната банка на Србија, Јоргованка Табаковиќ.

Паралелно со таа мерка, според Табаковиќ, донесено е решение и за платежна сметка со основни услуги, со што трајно се штити стандардот на клиентите.

„За само 150 динари граѓаните ќе можат да добијат тековна динарска сметка во банка, бесплатно да подигнуваат готовина на шалтерите и банкоматите на нивната банка, да добијат бесплатна дебитна картичка, мобилно и електронско банкарство кое овозможува неограничен број трансакции преку QR кодот на продажното место. Оние банки кои наплаќаат нарачки преку електронско или мобилно банкарство, ќе имаат попуст од 30 проценти во однос на цената на таа нарачка што ја плаќаат корисниците на други пакети“, објаснува Табаковиќ.

Истовремено, деловните банки во иднина ќе имаат обврска однапред да ја известат централната банка за нивната намера да ги променат цените на услугите, наместо слободно да одлучуваат за тоа, како досега.

Генералниот секретар на Здружението на банки на Србија, Владимир Васиќ, оценува дека овој пакет служи за намалување на инфлаторните очекувања и дека како таков сите банки ќе го поддржат.

Непосредно пред пакетот мерки за банкарски услуги, Извршниот одбор на НБС ја зголеми референтната каматна стапка за 25 базни поени, на 3 отсто.

А бидејќи мораториумот на поскапувањето на банкарските услуги ги лиши клиентите од грижата за повисоките трошоци за банкарски провизии, оние со динарски кредити и променливи каматни стапки, порастот на референтната камата значи и зголемување на ратата.

14 банки се одзваа на повикот на НБС за намалување на провизиите за 30 отсто

Дарко Стаменковиќ, генерален директор на Секторот за контрола на работењето на банките во Народната банка на Србија, за РТС изјави дека НБС постигнала договор со банките дека нема да ги зголемат цените на платежните услуги во следната година. Ова се однесува на надоместоци за одржување тековна сметка, трансакции, издавање картички. Тој посочува дека на повикот на НБС за намалување на провизиите за 30 отсто се јавиле 14 банки кои ги зголемиле цените на услугите.

Најважната мерка што вчера ја донесе НБС е дека ниту една банка нема да може да ги зголеми цените на своите услуги во следната година. Банките кои годинава ги поскапеа услугите ќе мора да ги намалат за 30 отсто

Дарко Стаменковиќ за РТС изјави дека, поради најавите на одредени банки за зголемување на провизиите и цените за нивните платежни услуги, НБС презела низа активности – како во изготвувањето на прописите, така и во комуникацијата со банките со цел да ги заштити стандардите на граѓаните.

Една од мерките на НБС е да не се зголемат цените на банкарските услуги во следната година“, потсетува Стаменковиќ.

Тој појаснува дека оваа мерка се однесува на платежни услуги, како надоместок за одржување тековна сметка, за трансакции во е-банкинг и м-банкинг, за издавање картички, за одобрување на дозволениот минус …

Според него, НБС ги повикала банките кои веќе ги зголемиле цените на услугите од почетокот на минатата година, да ги намалат тие цени за 30 отсто, односно на нивото пред поскапувањето.

На повикот на НБС се јавија сите банки кои ја зголемија цената и одлучија да ја намалат цената на услугите согласно иницијативата на НБС“, нагласува Стаменковиќ, додавајќи дека станува збор за 14 банки.

Што вклучува основниот пакет?

Тој посочува дека една од клучните одлуки донесени на седницата на Извршниот одбор на НБС е дека е пропишан минимален пакет од 150 динари.

„Во тој основен сет на услуги е водење динарска сметка во банка, бесплатно подигање готовина на шалтери и банкомати, бесплатна дебитна картичка, мобилна и електронска банкарска услуга која овозможува неограничен број трансакции. Кај банките кои наплаќаат нарачки преку електронски или мобилен телефон банкарство, граѓаните кои ќе одлучат да ја користат основната сметка ќе имаат попуст од 30 проценти во однос на најниската цена на таа сметка во тарифникот на банката“, вели Стаменковиќ.

Тој додава дека им овозможиле на граѓаните да го надградат основниот пакет на услуги според нивните потреби, како што се добивање дозволен минус, кредитна картичка, издавање чекови…