Многу е кажано за ранливоста на американскиот долар, за ризикот од губење на неговиот статус на светска резервна валута, бидејќи доларот потенцијално паѓа на речиси нула. Помалку се зборува за среброто како алтернатива на доларот и како веројатна причина за смрт на доларот.

Моето сопствено искуство со сребро датира од 1965 година кога бев во основно училиште во мало предградие недалеку од Лос Анџелес. Секоја недела, одев приближно до една зграда во малото гратче наречена Банка на Америка, превртував ролна стари монети и добивав уште една сума пари за возврат. Бев страствен колекционер на монети и особено сакав пени.

Секојпат кога ќе ја отворев хартијата за да видам што има внатре, секогаш се надевав дека ќе најдам многу стари монети што ќе пополнат едно или две места во мојата колекција. Се сеќавам дека ми се допаѓаше како Меркур на монетата сјаеше и фактот дека еден цент е помала и полесна паричка во споредба со никел и квота / монети од 5 центи и 25 центи – п.н.е. /

Јас сè уште ја имам мојата колекција на монети од 50-тите и денес секој од овие пени чини повеќе од 10 центи поради содржината на сребро. Не долго откако завршив во основното училиште Линколн, владата на САД започна да го заменува внатрешното јадро на секоја монета со ефтина метална легура наместо сребро.

Но, сега сме 55 години подоцна и јас сè уште сакам да започнам повторно да собирам сребрени центи од пред 1965 година. Денес, среброто, кое има повратна информација за вредноста на доларот, е во важна пресвртница во историјата на САД, а тоа се должи на неколку важни настани:

1 / фиат доларот е веројатно на крајот од своето движење како корисна светска резервна валута. „Фиат валута“ е онаа што не може да се претвори во злато или сребро по желба. Откако починатиот претседател Никсон го затвори златниот прозорец во 1971 година, доларот ја задржа декларираната вредност во странство само затоа што САД имаа најсилна армија за да ги поддржат своите тврдења. Но, странските земји можат да ја изгубат вербата во оваа валута ако има премногу печатени фиат долари.

Неколку земји во моментов истоваруваат должнички инструменти деноминирани во долари – државни обврзници на САД – стравувајќи дека овие заеми ќе бидат отплатени подоцна во долари со пониска вредност поради хиперинфлација. Резултатот е дека САД сега треба да плаќаат повисоки камати за идните заеми од меѓународниот пазар.

2 / Манипулирање со цените на среброто за поддршка на доларот повеќе не работи. За многу децении, стратегијата на оние кои сакаат да го поддржат доларот и да го прошират неговиот статус на глобална резервна валута е вештачки да ги намалат цените на среброто. Ова често се постигнува со продажба на цената на физичкото сребро по кратки цени преку употреба на „хартиени“ трансакции.

Во последните месеци, сепак, оваа алатка не успеа бидејќи сè повеќе купувачи на сребро инсистираат да добијат тврдо сребро по денешните вештачки потиснати цени. Како резултат, објавената цена на среброто скокна од 12 долари за унца на над 18 долари за унца – оставајќи ги продавачите во „кратки“ позиции да бидат изложени на ужасен начин.

3 / Голем дел од среброто ископано секоја година се користи за производство на мобилни телефони, телевизори со рамен екран и соларни панели. Бидејќи среброто е од суштинско значење за производство на мобилни телефони, телевизори со рамен екран, соларни панели и медицински услуги – скоро 50 проценти од годишното производство, ова го ограничува количеството на ново ковано сребро што може да го купат собирачи на благородни метали и инвеститори.

Денес, цената на среброто може значително да порасне само поради оваа врска помеѓу понудата и побарувачката.

4 / Неколку постојни инвестициски фондови во сребро веќе прибегнаа кон повторна хипотека. Со голема индустриска побарувачка за физичко сребро, цената на среброто сепак се одржува на ниско ниво од земјите кои „го продаваат кратко“ преку договори на хартија. Но, овој механизам работи само ако цената на среброто остане ниска. Како што растат цените на физичкиот пазар, банките мора да прибегнат кон „изнајмување на странски купувачи“ на среброто што другите веќе го поседуваат и го чуваат во своите трезори.

Ова е случај со SLV, за кој многу аналитичари веруваат дека не го поседува среброто за кое тврди дека го има, бидејќи веќе е изнајмено. Со други зборови, повеќе од еден „сопственик“ сега тврди дека ги поседува истите решетки, дефиницијата за „повторна хипотека“.

5 / Има многу малку автономни копачи на сребро. Со исклучок на Coeur d’Alene, Hecla, Silvercorp и Alexco Resources, постојат неколку големи компании кои главно вадат сребро. Многу рудари кои произведуваат сребро, честопати го прават како нуспроизвод на екстракција на основни метали.

Но, додека светската економија преминува во економска контракција, побарувачката за основни метали запира и помалку сребро е достапно бидејќи производството на основни метали опаѓа.

6 / Земјите каде сребро се вади од приватни корпорации наскоро ќе сфатат дека не треба да дозволуваат извоз на нивното национално богатство и може да ги заземат овие рудници. Во време на длабока економска контракција, земјите прифаќаат приватни компании кои извлекуваат сребро и злато и ќе бидат меѓу првите што ќе ги „национализираат“ овие странски рудници.

Земји како Мексико, Перу, Еквадор, па дури и Соединетите држави може едноставно да одлучат еден ден дека повеќе нема да дозволат приватни рудари да извлекуваат и продаваат ресурси од земјата на нивната земја по поволни цени – и да ги конфискуваат тие рудници.

7 / Односот злато / сребро е висок и ребалансот е одамна надминат. За неколку стотици години, цената на златото наспроти среброто во просек изнесуваше од 10 до 1. т.е биле потребни 10 унци сребро за да се купи 1 унца злато. Но, во последниве години, овој однос скокна на над 90 спрема 1 главно затоа што цената на среброто беше изманипулирана на пониско ниво од златото.

Но, ова е ненормално и порано или подоцна овој сооднос ќе се врати на својот историски просек. Барем еден аналитичар за сребро, Бикс Веир од RoadroRoota.com, тврди дека односот злато / сребро може дури и да падне на еден до еден.

8) JP Morgan Chase повеќе не држи масивна кратка позиција во сребро и наместо тоа се е нето. J.П. Морган Чејс, кој наследи масовна сребрена кратка позиција кога се бореше со Беар Старнс во 2008 година, во последните години акумулираше физичко сребро бидејќи ги затвораше своите сребрени шорцеви. Ова сугерира дека „паметните пари“ се потпираат на зголемување на цената на среброто.

Додека вештачки потиснатата цена на среброто може да порасне во следните недели и месеци врз основа на секое од горенаведените, најголемиот фактор би бил амортизацијата на доларот како глобална резервна валута што сите земји ја користат во меѓусебни трансакции.

Според мое мислење, многуте причини за ценење на среброто можат дури да се претворат во снежна топка, еден вид „мултипликациски ефект“ што може да ја крене цената како ракетен брод. Ова значи дека ако сакам да ја рестартирам мојата колекција на Меркур, е подобро да се движам побрзо.

Грегори К. Танака, д-р МБА, е антрополог и автор на „Систематско уривање и обновување“