Крајот на календарската година обично носи предвидувања за поплави насочени од аналитичари на најголемите финансиски институции во светот.

Оптимизмот на аналитичарите за биткоинот и среброто доминираше во последните неколку недели. Во овој текст ќе се занимаваме особено со среброто.

На прашањето што ги чека инвеститорите во 2021 година упатено до ЈП Морган, сметаат дека поради растечкиот прилив на институционални инвеститори, биткоинот ќе има значителна предност пред златото Така беше и оваа година. Златото порасна за многу охрабрувачки 21 процент, но тоа е неспоредливо со растот на биткоинот од 150 проценти. Огромни стимулации и наплив на пари очигледно повеќе им помагаат на криптовалутите, иако благородните метали не можат целосно да се исклучат.

Во данската банка Саксо банка, среброто е вклучено меѓу инвестициите што може да донесат значителни приноси следната година. Неговата вредност може дури и да се зголеми двојно и да достигне рекордно високо ниво, сметаат тие.

Со други зборови, една унца сребро скока на 50 долари следната година, тврди Саксо банка.

Тие ги гледаат причините за овој пораст во Саксо банка во поврзаноста на среброто со обновливи извори на енергија. Генератор на раст на цената на среброто во 2021 година, дури и во однос на златото, е рапидниот пораст на побарувачката за сребро во индустриските сектори, особено оние што ја поттикнуваат зелената трансформација, како што се фотоволтаичните ќелии што се користат во производството на соларни панели. Всушност, вистинската криза во снабдувањето со сребро ќе се забележи во 2021 година и таа ја фрустрира целосната политичка поддршка за инвестиции во сончевата енергија под претседателство на новиот американски претседател Бајден, Европскиот зелен договор и кинеската цел за неутралност од јаглен до 2060 година, меѓу другото.

Друг предизвик од страната на снабдување со сребро е дека повеќе од половина од ископаното сребро е нус-производ на рудници за цинк, олово и бакар, што им отежнува на рударите да ја исполнат растечката пропорционална побарувачка за сребро.

Втората причина е инфлацијата. Следната година ги носи вообичаените скептици кои веруваат дека јачината на среброто е поголема кај нејзините тврди средства / благородни метали бидејќи американскиот долар ослабува и додека инвеститорите се соочуваат со суровата реалност дека нема негативни реални каматни стапки. Ова ќе се влоши и кога инфлацијата нагло ќе се зголеми следната година, а креаторите на политиката реагираат бавно, сакајќи да обезбедат максимална поддршка за нивните економии, кои сè уште се опоравуваат. Со тоа што вакцината за ковид-19 стана реалност во средината на годината, прекумерната ликвидност и претерано лабавата монетарна политика влијаат на силното снабдување на кое било метално средство.

Аналитичарите на Ситибанк исто така се оптимисти во однос на среброто, велејќи дека унцата злато ќе скокне на 40 долари следната година. Институтот за сребро предвидува снабдувањето со сребро на пазарот во 2021 година да се намали за седум проценти, а тие исто така вперуваат прст кон обновливи извори на енергија, со посебен акцент на Соединетите држави, во врска со најавите за политиките на администрацијата на Бајден. Покрај тоа, односот на цената на златото и среброто е на историски високи 70: 1, што може да покаже дека нè очекува уште една година во која среброто ќе го надмине златото по раст.