Цената на среброто постојано се зголемуваше во последните 25 години, а за 25 години скокна за цели 575 отсто, а аналитичарите проценуваат дека овој благороден метал ќе биде се попривлечен за инвестирање и дека среброто е се пораспространето во индустриското производство дополнително ќе ја зголеми побарувачката за него.

Економскиот аналитичар и деловен советник Зоран Павловиќ истакна дека среброто е сè поважно во индустриското производство, дека се користи во многу современи производи и дека речиси сите електрични производи, како паметните телефони или компјутерите, содржат сребро.

Тој додаде дека може да се очекува натамошен раст на цената на среброто во наредните години, во согласност со зголемената потреба од современи технологии за оваа суровина и дека соларните панели, батериите за електрични автомобили и многу други производи во т.н. до „зелената револуција“ го содржат овој благороден метал.