Компанијата Хоум плус, која продава предмети за домаќинството, банкротираше и ги затвори продавници во сите трговски центри во Белград.

Според податоците на Народната банка на Србија (НБС), сметката на компанијата е блокирана од 30 октомври, а вкупниот износ на блокадата е 55,3 милиони динари.

Работниците веќе не се на работа, а потрошувачите кои ја нарачале стоката, ја платиле, но не ја примиле, останаа блокирани.

Според информациите на „Блиц Бизнис“, Хоум плус има долгови и кон компании од различни области со кои соработувале, а кои бараат десетици илјади евра од нив.

На затворените простории беше поставен и натписот „Се издава“.

Оваа компанија работи на српскиот пазар 20 години. Има свои капацитети во Белград, Нови Сад, Ниш и Крагуевац. Од пролетта 2017 година, компанијата го смени своето име од „Домашен центар“ во „Хоум плус“.

За 2018 година, компанијата објави 220 вработени и профит од 824 000 динари.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк