Долгот издаден од владите и компаниите ширум светот се очекува да падне на 8 трилиони долари оваа година, соопшти компанијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“.
Износот на долг издаден од владите и компаниите ширум светот се очекува да падне на 8 трилиони долари оваа година, според компанијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“ (С & П Глобал), пренесува БНР.

Сумата ќе се намали за околу 3% од рекордните највисоки нивоа во 2020 година, кога земјите и компаниите земаа големи заеми за да ги пополнат празнините во нивните финансии поради кризата со коронавирусoт, но сепак вкупниот износ на нов долг ќе биде скоро 15% поголем од пред пандемијата Ковид-19.

„И покрај веројатниот пад, придружните фактори за издавање на долг во текот на годината вклучуваат сè уште поволни услови за финансирање, поддржани со зголемување на износот на државниот долг со негативни приноси и обновени со процесот на спојувања и превземања“, се вели во извештајот на S&P. Глобално.