Бројот на невработени низ целиот свет се зголеми пролетта кога земјите ги затворија своите економии за да го забават коронавирусот. Со уште еден бран пандемии што се случува токму сега, еве како стојат државите кога станува збор за невработеноста.

Од инфографикот може да се заклучи дека стапката на невработеност е значително поголема во неразвиените земји во споредба со напредните економии. Најголема невработеност има во Јужна Африка (37%), Западниот брег и Газа (32,2%) и Бахамите (25,1%). Од друга страна, Сингапур (3%), Чешка (3,1%) и Швајцарија (3,2%) имаат најниска стапка на невработеност во светот, што сигнализира како напредуваат некои економии дури и за време на пандемијата на коронавирусот.

САД се на средина во споредба со остатокот од светот. Со стапка на невработеност што се движи околу 8,9%, САД се наоѓа на 45-то место од 103 земји.

Еве рангирање на земјите според стапките на невработеност на секој континент, каде што има податоци:

Северна Америка

1. Канада: 9,7%

2. САД: 8,9%

3. Мексико: 5,2%

Јужна Америка

1. Бахами: 25,4%

2. Белизе: 25,1%

3. Костарика: 22%

4. Колумбија: 17,3%

5. Доминиканска Република: 16%

Европа

1. Северна Македонија: 20,2%

2. Грција: 19,9%

3. Босна и Херцеговина: 19%

4. Шпанија: 16,8%

5. Србија: 13,4%

Азија

1. Западен брег и Газа: 32,2%

2. Ерменија: 22,3%

3. Турција: 14,6%

4. Иран: 12,2%

5. Монголија: 12%

Африка

1. Јужна Африка: 37%

2. Судан: 25%

3. Маурициус: 21%

4. Алжир: 14,1%

5. Мароко: 12,5%

(За Африка, податоците не се целосни)

Океанија

1. Фиџи: 13,4%

2. Австралија: 6,9%

3. Нов Зеланд: 6%

(Податоците не се целосни за Океанија)