© Reuters. European Central Bank (ECB) executive board member Praet speaks during an interview with Reuters in Frankfurt

МАДРИД (Ројтерс) – Стареењето на европското население би можело трајно да ја ограничи монетарната политика, што ќе доведе до подолги рецесии и послаби закрепнувања, рече главниот економист на Европската централна банка, Питер Пре денес.

Демографската промена на Европа веќе ги намалува каматните стапки, оставајќи на ЕЦБ намалената конвенционална огнена моќ и зголемувајќи го ризикот дека повеќе ќе ја надрасне планираната стапка на инфлација, рече Прае во Мадрид.

ЕЦБ ја надмина целта во последните пет години и инфлацијата не е поставена да ја погоди целта на банката од речиси 2 проценти пред крајот на деценијата, што укажува на тоа дека монетарната политика можеби изгубила дел од својата моќ дури и кога банката би користела огнена моќ без преседан за да се стимулира економијата.

“Треба да бидеме претпазливи во врска со трајното поставување голем товар врз централните банки за распоредување на алатки за борба против проблемите кои во крајна линија се предизвикани од структурни економски и финансиски неефикасности”, рече Прат.

Додека неконвенционалните алатки се ефикасни засега, смета Прет, неутралната каматна стапка, честопати наречена стапка на рамнотежа, значително се намали, бидејќи стареењето на населението ги зголеми заштедите, но го намали растот на продуктивноста и го укина бројот на пензионери во однос на активните работници.

“Рецесијата може да трае подолго, а закрепнувањата може да бидат побавни и поболни, со поголем ризик во текот на декада”, рече Прат, осврнувајќи се на влијанието на ниските рамномерни каматни стапки врз политиката на ЕЦБ.

Претел додаде дека можните решенија може да вклучуваат зголемување на старосната граница за пензионирање и политики кои го поттикнуваат учеството на работната сила, на пример преку зголемена мобилност на работната сила или поефикасна обука за вештини.

Тој, исто така, повика на политики за да го заживее растот на продуктивноста, особено во ширењето мерки за подобрување на продуктивноста преку границите и на сите делови од валутниот блок.