Државниот завод за статистика(ДЗС) објави дека стапката на неработеност е 15.7 отсто.Лани активното население во државава броело 943.004 луѓе, од кои вработени се 795.087, а 147.917 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 56.0, стапката на вработеност 47.2.

Ако во 2020 година имало 94.614 невработени мажи, лани без работа биле 92.880 мажи. Во 2020 година без работа биле 61.335 жени, а минатата година 55.036. Власта цели кон тоа невработеноста да ја сведе на едноцифрена бројка.