Продажбата на куќи и станови на странци во Турција скокна за речиси 50 отсто на рекордно ниво во ноември, привлекувајќи милијарди долари во странска валута, бидејќи падот на лирата го направи купувањето многу поевтино за оние кои плаќаат во тврда валута, според статистичките податоци.

И покрај годишната инфлација од над 20 отсто, турскиот пазар на недвижности генерално беше жив во ноември, со вкупен раст на продажбата од 59 отсто на годишно ниво на 178.814 станбени имоти, според Турскиот институт за статистика.

„Луѓето кои гледаат на недвижностите како средство за заштита од инфлација се одговорни за наглото зголемување на продажбата во ноември“, рече Јонел Маја, генерален директор на агенцијата за проценка на недвижности КПКБ Макбуле, додавајќи дека пониските каматни стапки на државната банка Влијание на зголемен промет имаа и кредитите.

Лирата падна на рекордно ниско ниво од 14,99 лири за долар, што ја преполови вредноста оваа година. Моментално се тргува по 14,2 лири за долар, што е за повеќе од 40 отсто послабо отколку на почетокот на септември, пишува Ројтерс.

Алтан Елмас, претседател на здружението на градежни компании и инвеститори во станбена изградба Конутдер, наведува дека приливот на девизи од продажбата на станбени згради во текот на 11-те месеци од годинава изнесува околу 8,5 милијарди долари, што ги надминува прогнозите на таа организација. .

„До крајот на годината можеме да достигнеме 10 милијарди долари. „Најголема поддршка за новата економска програма во наредниот период ќе биде продажбата на недвижен имот на странци“, рече тој.

Турскиот претседател Ердоган се залага за агресивно намалување на каматните стапки за да ја поддржи неговата нова економска програма фокусирана на извозот и кредитирањето, и покрај зголемената инфлација и бројните критики за програмата од економисти и опозициски пратеници.

Во ноември на странци им биле продадени 7.363 куќи и станови, што е најмногу за еден месец од 2013 година откако биле собрани вакви месечни податоци. Убедливо најголем број странски купувачи беа иранските државјани, а потоа Ирачаните и Русите.

Најпопуларните дестинации каде што странците купувале куќи е Истанбул со 2.922 продадени имоти, а потоа следуваат одморалиштето во јужна Анталија и главниот град Анкара.