Приливот на инвеститори, стимулиран од промените меѓу политичарите, се покажа со краток век

Аналитичарите можеби зборуваат за турските акции, но странските инвеститори не ги слушаат нивните повици.

Странските инвеститори држеа 45,5% од пазарот заклучно со 17 февруари, што е најниско ниво од 2004 година, објави Блумберг. Додека тргнуваа кон излезите, странските инвеститори продадоа нето турски акции во вредност од 857 милиони долари за само четири недели, според податоците на 12 февруари.

Економските превирања на земјата во ноември предизвикаа зголемување на турските средства и ги натераа аналитичарите, вклучувајќи ги и Морган Стенли и ХСБЦ холдингс Плц, да препорачаат купување акции во Истанбул. Приливот на инвеститори, поттикнат од промената на политиката, траеше кратко, со што нето-продажба на турски акции во последните 12 месеци достигна 4,1 милијарди долари.

Во јуни минатата година, MSCI Inc. ја предупреди Турција дека може да стави крај на статусот на новите пазари, повикувајќи се на наметнатите ограничувања на инвеститорите во капитал. Оттогаш, Турција ја укина забраната за кратка продажба на акции во индексот Борса Истанбул 30 на високо капитализирани компании, а одлуката неодамна го опфати индексот Борса Истанбул 50.

Странските инвестиции во турски хартии од вредност нагло се зголемија откако Нечи Агбал ја презеде должноста гувернер на централната банка во ноември, а неделните текови на 18 декември достигнаа најсилно ниво од 2017 година.

Инвеститорите не се убедени дека Ердоган, иако сè уште со пониски стапки, сепак ќе му дозволи на неговиот нов тим за управување со економијата да ја води политиката без мешање. Гувернерот на Централната банка Агбал вети дека ќе спроведе поортодоксен монетарен пристап и ги удвои каматните стапки минатата година за да го запре падот на лирата.

Во четвртокот, турската централна банка ја остави својата референтна каматна стапка непроменета за време на нејзиниот втор состанок годинава, додека чекаше да престане да расте инфлацијата.

Комитетот за монетарна политика ја остави основната стапка на сегашното ниво од 17%, како што предвидоа сите аналитичари, освен трите анкетирани од Блумберг. Комисијата вети дека ќе ги задржи трошоците за позајмување прилагодени на инфлацијата доволно високи за да го спречат растот на цените.