Биткоинот и другите дигитални валути нагло паднаа утрово, бришејќи над 260 милијарди долари во крипто пазарната вредност.

На денешното тргување во 14:06 часот по време на Пекинг, цената на биткоинот беше 49.281,44 долари, што е пад од скоро 10 проценти во последните 24 часа, според „КоинДеск“.

Ethereum падна на 2.202,05 УСД, или повеќе од 11 проценти. XRP, петтата најголема крипто валута во светот, падна за повеќе од 22 проценти, според податоците на веб-страницата за следење на цените CoinMarketKap.

Ова збриша вредност од околу 260 милијарди долари од целиот пазар на криптовалути.

Засега, не е јасна причината за ваквата масовна продажба, но познато е дека криптовалутите се предмет на екстремни промени во цената.