Основана во јули 2003 година, Тесла излезе во јавноста само седум години подоцна, во 2010 година. Во текот на првите неколку години, акциите не добија големо внимание во јавноста, движејќи се малку од 20 на 40 УСД до околу мај 2013 година, кога компанијата ја оствари својата прва добивка. Важно е да се разбере колку беше важен овој момент за компанијата. Докажано е дека производството на луксузни електрични возила може да биде одржлив бизнис.

Компанијата продолжи да расте и да носи нови модели на пазарот, како што се моделот X во септември 2015 година и моделот 3 во јуни 2017 година. Цело време, Елон Маск, славниот извршен директор на компанијата, беше ангажиран во неговите вообичаени театарски активности, како што е лансирањето на Roadster во орбитата во 2018 година .

Зошто Тесла во моментов е рангиран толку високо? За почетници, многумина обложуваа против Тесла веќе подолго време и тие заработуваат од своите кратки продажни позиции, зголемувајќи ја вештачката побарувачка. Најновиот врв вклучува оптимистичка реакција на пазарот на вестите за поделбата на акции на Тесла ; пет на еден закажана за 28 август, што значи дека секој што поседува една акција на Тесла ќе има пет акции кога ќе се отворат пазарите на 31 август, но тоа исто така значи дека цената на акцијата ќе се прилагодат за да се рефлектираат пазарот. Па, зошто цените би скокнале самостојно за 50% само затоа што компанијата ги споделува своите акции? Никој не е сигурен зошто, а за првиот човек на компанијата останува прашањето дали тој смета дека цената на компанијата е превисока и преценета.