Пакетот закони од енерегетиката го помина првиот собраниски филтер. Доцна попладнево беше изгласана потреба од носење на закон за стратешкиот план “Митилинеос“ кој предизвика бурни реакции во јавноста. Власта и опозицијата со контра ставови. Планот е законите да се носат по скратена постапка.