Стриймингът е донесъл 75% от приходите на музикалната индустрия в САЩ

RIAA ги објави приходите од музичката индустрија во САД за првата половина од 2018 година, што укажува дека просечниот раст на заработката забави, пишува Engadget.
Иако вкупните приходи се зголемија за 10 отсто во текот на истиот период минатата година на 4,6 милијарди долари, стапките на раст се само половина од зголемувањето што го забележавме во 2016 и 2017 година.

Исто така, забавувањето на приливот од стриминг, сепак е 28% повеќе од минатата година.

Севкупно, стриминг сметки за поголемиот дел од приходите оваа година – околу 75 проценти од вкупниот приход на индустријата доаѓаат од стриминг услуги како Spotify, Apple Music и Tidal.

Податоците, исто така, покажуваат дека се повеќе и повеќе луѓе се одлучуваат за платените услуги за претплата, а претплатите растат околу 1 милион месечно.

Додека податоците за приходите од стриминг имаат растечки тренд, со такви не можат да се пофалат продажбата на дискови и симнување на музика од интернет.

Последните придонеле за само 12% од вкупните приходи од почетокот на годината, во споредба со 19% една година порано. Продажбата на дискови донесе 41% помалку приходи годишно. Приходите од продажба на плочи се зголемиле за 13% од година во година.

Стримингот го претекна симнувањето од интернет како главен извор на приходи за индустријата уште во 2015 година, а секоја година уделот му станува поголем.