Европските земји веќе не се плашат од можна криза во снабдувањето со гас, бидејќи се обезбедени дополнителни количини на гас од алтернативни патишта.

За две години се отворија повеќе гасоводи и гасни терминали отколку во последните неколку децении. Сепак, борбата на светските сили за глобална доминација на гас продолжува.

Европа повеќе не зависи од приливот на гас преку Украина, работеа и други насоки: „Јужниот гасен коридор“ – создаден со поврзување на гасоводот ТАНАП и ТАП испорачува азербејџански гас преку Грузија и Турција, до Грција, Албанија и сè до Италија.

Заедно со „Турски поток“, Турција стана гасен центар на Југоисточна Европа. Втората цевка на тој гасовод, како „Балкански поток“, се протега низ Бугарија, Србија до Унгарија. Со „Северен поток“, Германија е главен снабдувач на руски гас за Западна Европа.

„Северен поток 2“ исто така се бори за да Русите го завршат бидејќи преостанатите шест проценти од трасата се запрени со американски санкции.

Има суштински судир меѓу Америка и Русија во Европа во областа на енергетиката во областа на гасот.

“Не во областа на електричната енергија, во областа на нафтата, нуклеарната енергија, туку гасот. Бидејќи гасот е суровина на 21 век, и практично целата економска политика меѓу земјите е скршена таму”, објаснува експертот за енергетика Душан Ѓукиќ.

Конкуренцијата на пазарот на гас е дополнително охрабрена од се повеќе и повеќе терминали за течен гас. Во Хрватска, конечно започна да работи терминалот за ЛНГ на Крк. Бугарија и Грција веќе градат интерконектор за тој гас од пристаништето Александрополис.

Србија ќе започне да гради гасна интерконекција со Бугарија до летото. Зорана Михајловиќ, министер за рударство и енергија, вели дека на почетокот на 2023 година, Србија ќе биде поврзана со Бугарија преку интерконекцијата Ниш-Димитровград-Софија, што ќе даде можност да се добива гас и од други извори.

Додека истражувањето на нови бунари на нафта е скоро запрено, интересно е што пандемијата, исто така, забележа проширување на нови полиња на гас и инвестиции во гас.

„Една многу ветувачка насока за снабдување е од источен Медитеран. Значи, гас од Кипар, Грција и Израел, што би била одлична алтернатива на рускиот гас во Европа“, посочува Душан Ѓукиќ.

Додека самите европски земји се обидуваат да обезбедат ефективни алтернативни приливи, Америка прави се да го наметне течниот гас на Европа и да ја намали зависноста од руската сина енергија. Во исто време, Русија веќе го освојува азискиот пазар.

Со Кина, се прави напредок во изградбата на други делови од еден од најголемите гасоводи во светот – „Моќта на Сибир“, што ги поврзува двете земји.