Европската унија и Соединетите држави објавија дека е постигнат договор за суспензија на сите царини во врска со долготрајниот спор меѓу производителите на авиони Ербас и Боинг на прелиминарен период од четири месеци.

Во соопштението објавено по телефонскиот разговор помеѓу претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен и американскиот претседател Џозеф Бајден се вели дека двете страни се посветени на решавањето на спорот.

„Како симбол на новиот почеток, претседателот Бајден и јас се согласивме на суспендирање на сите царини воведени во контекст на спорот меѓу Ербас и Боинг за идниот период од четири месеци“, нагласи Фон дер Лајен.

Во соопштението на Белата куќа се потврдува привременото укинување на царинските давачки и се посочува дека новата администрација во Вашингтон „сака да го заживее партнерството меѓу САД и ЕУ“.

Спорот меѓу Брисел и Вашингтон датира од 2004 година и обете страни меѓусебно се обвинуваат за нефер државна поддршка за најголемите авиокомпании во светот.

Двете страни воведоа повеќе милијарди долари санкции за производи поврзани со квалитетот на воздухот и кои не се поврзани со квалитетот на воздухот.