Додека голем дел од светот очајно се бори да ја намали спиралната инфлација што го намалува животниот стандард, Кина се обидува да го направи – спротивното. Имено, потрошувачките цени во Кина пораснале за само 0,7 отсто во март во однос на минатата година, а фабричките цени паѓаат веќе шест месеци по ред.

Во меѓувреме, инфлацијата на потрошувачките цени во Америка минатиот месец изнесуваше 5 отсто, во Европската унија 8,3 отсто, а во Велика Британија 10,1 отсто.

Цените во Кина стагнираат или паѓаат и покрај фактот што Народната банка на Кина (PBOC) ги намалува каматните стапки и пумпа пари во финансискиот систем за да ја поттикне економијата, и покрај укинувањето на строгите мерки за контрола на Ковид-19 кон крајот на минатата година. Неизвесноста за економскиот раст значи дека кинеските домаќинства продолжуваат да штедат пари наместо да ги трошат, а фирмите остануваат внимателни во врска со новите инвестиции. Економистите посочуваат дека тоа ја зголемува можноста за пад на цените и платите, од кои економијата тешко би можела да закрепне.

„Нашиот основен став е дека кинеската економија е дефлациска“, напиша Рејмонд Јеунг, главен економист за Голема Кина во ANZ Research, откако Кина ги објави податоците за растот на БДП во првиот квартал.

Иако БДП порасна за 4,5 отсто во периодот, растот во голема мера го одразуваше влијанието на слабата побарувачка по три години пандемични ограничувања, додаде Јеунг. Без тоа растот на БДП за Кина би бил само 2,6 отсто, пишува CNN.

Во економијата има многу пари. Широката понуда на пари порасна за рекордни 5,6 трилиони долари во изминатите 15 месеци додека Народната банка на Кина се обидува да ги охрабри луѓето да трошат. Но, се чини дека потрошувачите слабо реагираа. Наместо да трошат пари, тие продолжуваат да акумулираат готовина со рекордна стапка. Голем дел од новите банкарски заеми отидоа кај локалните самоуправи за да ги платат нивните високи долгови, велат аналитичарите.

Необичната комбинација на пад на цените и невиден износ на пари во економијата ги поттикна разговорите за дефлација поради продолжениот и широко распространет пад на цените на основните стоки и услуги во одреден период. Ова е лошо за економијата бидејќи во такво опкружување, потрошувачите и фирмите може да го одложат трошењето во очекување на понатамошно намалување на цените, што само ќе ги влоши економските проблеми.