Светот е исправен пред првата геоекономска војна, се вели во 15-та епизода на подкастот „По секоја цена“ на професорот Александар Ганчев, кој предава на Економската академија во Свиштов и внимателно ја следи состојбата во Соединетите држави. Ганчев е категоричен дека иницијативата „Обновување за подобар свет“ е една од најсилните пораки од состанокот на лидерите на Г7 во Велика Британија.

„Ќе се судрат две иницијативи, чија цел е да се постигнат геополитички цели со економски средства – т.е. „Ќе бидеме сведоци на војна со економските ресурси на Соединетите држави и нивните партнери и Кина од друга страна“, коментира Ганчев.

Иако големиот инфраструктурен проект, кој има за цел да биде алтернатива на „Еден појас, еден пат“, е многу амбициозен, тешко е да се поверува дека ќе има сериозен резултат во следните години. Според Ганчев, ова се многу различни противници, и додека одлуките се носат брзо во Пекинг, разговорите во Г-7 може да заостанат, бидејќи интересите на секоја од земјите се многу различни.

Точен, но слаб удар на вратата на Кина

Лидерите на седумте најголеми економии во светот изразија загриженост за тоа што се случува во Кина и растечката моќ на Пекинг благодарение на средствата што не ги одобрува Западот. Сепак, одговорот од пораката, особено до претседателот Џо Бајден, не беше толку силен како што би сакал Вашингтон пред средбата со рускиот претседател Владимир Путин утре, коментира Александар Ганчев. „Ударот кон вратата на Кина беше точен, но слаб. Тој беше одбиен од Кина многу брзо, дури бев изненаден од силата и острината на кинеската реакција “, додаде експертот, нагласувајќи дека другите земји од Г7 не биле толку цврсти во својата позиција против Пекинг. Ова се однесува дури и на „малку непријателската“ Јапонија во однос на дејствијата на Кина, додаде професорот.

Глобален данок – единствено одрекување од економската слобода

И покрај фактот дека голем број економисти и финансиери ја одобруваат идејата за воведување глобален минимум во оданочувањето на големите корпорации, Александар Ганчев не е меѓу нив. „Што ќе се случи ако првично се прифати стапка од 15%, но потоа се зголеми на 21%“, коментира експертот и додава дека на овој начин може да се постигне глобален минимум не само за мултинационалните корпорации, туку и за индивидуалните личности.

Доколку страните се согласат на глобален данок, тоа е одрекување од сопствената економска слобода, категоричен е Ганчев.

Големиот слон во собата за кој никој не зборува

Според професорот, првата причина да се предложи глобален корпоративен минимум за оданочување на корпорациите е потребата за финансирање на зголемувачките државни трошоци. Ганчев истакна дека земјите од Г7 се многу задолжени, а печатењето пари во обид да се стимулира економијата доведува до пораст на инфлацијата, што ќе се покаже проблематично.