Глобалната економија е во несигурна ситуација и се движи кон значително забавување бидејќи наглото зголемување на каматните стапки од централните банки влијае на активноста и предизвикува шокови во земјите со пониски приходи, предупреди Светската банка, цитирана од „Bloomberg“.

Во новиот извештај, Меѓународната финансиска институција проектира дека поголемата отпорност од очекуваната во првата половина на 2023-та година ќе се претвори во потрајна слабост бидејќи построгите монетарни политики се комбинираат со континуираните шокови од пандемијата на коронавирусот и руската војна во Украина.

Иако поголемиот економски моментум ја поттикна Светската банка да ја зголеми својата прогноза за глобалниот бруто домашен производ (БДП) за годината на 2,1% од 1,7% објавени во јануари, таа сега ја намали својата прогноза за 2024 година на 2,4% наспроти 2,7% претходно.

„Глобалниот раст се очекува значително да забави во втората половина од оваа година, а слабоста ќе продолжи и во 2024-та година“, соопшти Светската банка, додавајќи: „Можноста за пораспространети банкарски шокови и построга монетарна политика може да доведат до уште послаб глобален раст“.

Внимателноста во извештајот на институцијата ги одразува одлуките на големите централни банки во текот на изминатата година и оценките на економистите за тоа како и кога регулаторите ќе го олеснат најбрзото заострување на глобалната монетарна политика од 1980-тите. Следната недела, Федералните резерви на САД ќе истражуваат дали да се воздржат од зголемувањето на каматните стапки, додека инвеститорите очекуваат Европската централна банка (ЕЦБ) да продолжи да ги зголемува, иако со побавно темпо од 25-те базни поени утврдени минатиот месец.

Светската банка вели дека спротивставените ветрови од повисоките трошоци за задолжување се „сè поочигледни“, со намалување на ефектите што допрва треба да се појават како што се заоструваат кредитните услови.

Анализата на институцијата покажува дека изгледите за пазарите во развој се особено „загрижувачки“ бидејќи покачувањето на каматните стапки поттикнато од согледаната ажурност на ФЕД значително ја зголемува веројатноста овие земји да се соочат со финансиска криза.

За да се ублажат ризиците од финансиска зараза, кредиторот со седиште во Вашингтон рече дека централните банки треба да ги објават своите намери „што е можно порано и што е можно појасно“ за да избегнат остри промени во изгледите.

„Глобалниот раст нагло забави и ризикот од финансиски стрес на пазарите во развој и економиите во развој се зголемува во услови на зголемување на глобалните каматни стапки“, предупреди Светската банка.