Новиот шеф на Светска банка изјави на состанокот на министрите за финансии на Г20 во Индија дека растечкиот јаз меѓу богатите и сиромашните нации ризикува да ја продлабочи сиромаштијата во земјите во развој. Многу земји сè уште се опоравуваат од двојниот удар на пандемијата на коронавирус и последиците од руската војна во Украина, која ги погоди глобалните цени на горивото и суровините. Во меѓувреме, климатските промени ги погодуваат некои од најсиромашните земји со кои најтешко се справуваат.

Аџеј Банга, претседател на Светската банка, рече дека стравува дека недостатокот на напредок може да доведе до поширок јаз во глобалната економија, на штета на најсиромашните во светот.

„Она што ме буди ноќе е недовербата што тивко ги дели глобалниот север и југ во време кога треба да се обединиме“, рече Банга.

„Фрустрацијата на глобалниот југ е разбирлива. На многу начини, тие ја плаќаат цената за нашиот просперитет“, рече Банга кој ја презеде банката минатиот месец откако беше номиниран од американскиот претседател Џо Бајден.

„Тие се загрижени дека ветените ресурси ќе бидат пренасочени за обнова на Украина, тие веруваат дека енергетските правила не се применуваат рамномерно, и се загрижени дека стегата на сиромаштијата ќе зафати уште една генерација“.

Светската банка соопшти дека работи на зголемување на нејзиниот финансиски капацитет, вклучително и собирање хибриден капитал од акционерите, за да го поттикне растот и работните места, рече Банга.

Соединетите Американски Држави велат дека реформските напори на мултилатералните заемодавци, како што се Светската банка и другите регионални институции, би можеле да отклучат 200 милијарди долари во следната деценија. Договорите за реструктуирање на долгот за земјите со ниски приходи се во фокусот на Групата 20 големи економии, но официјалните лица велат дека е постигнат мал напредок.

Кина, втората по големина економија во светот и главен заемодавец на неколку земји со ниски приходи во Азија и Африка, досега се спротивставуваше на секоја формула за реструктуирање на долгот што одговара на сите, изјавија официјални лица.

Повеќе од половина од сите земји со ниски приходи се блиску или во должничка криза, двојно повеќе отколку во 2015 година, изјави американскиот министер за финансии Џенет Јелен.