Светската банка издвоила 12 милијарди долари за пaкетот итна помош на земјите погодени од коронавирусот за да ги ублажат економските последици од епидемијата.

Претседателот на Светската банка, Дејвид Малпас, изјави дека се уште има „многу непознаници“ за прашањето на ширењето на вирусот и дека можеби ќе требаат „многу повеќе пари“, пренесуваат британските медиуми.

Тој ги повика државите да ги координираат акциите на регионално и на меѓународно ниво и додаде дека брзината и обемот на помошта се од клучно значење за спасување на животите.