Аспирациите на Бугарија да се приклучи на еврозоната во 2025 година се соочуваат со значителни пречки бидејќи економското забавување и политичката неизвесност претставуваат огромни предизвици, се вели во неодамнешната анализа на Светска банка, пренесува бугарскиот весник Новините.

Во 2023 година, Бугарија доживеа забавување на нејзината економија, пресликувајќи ги трендовите забележани кај клучните трговски партнери. Додека инфлацијата постепено се забавува, темпото останува бавно, што ја загрозува кандидатурата на земјата за членство во еврозоната.

Извештајот на Светска банка ја нагласува загриженоста за конкурентноста на Бугарија, при што растот на реалните плати го надминува зголемувањето на продуктивноста во 2023 година. Покрај тоа, повторното појавување на политичката нестабилност се заканува да ја попречи реформската агенда на владата, влошувајќи ги постојните економски ранливости.

И покрај напредокот во затворањето на јазот во приходите со ЕУ, Бугарија продолжува да се бори со институционалните слабости и недостатоците во управувањето. Додека фискалната поддршка за време на неодамнешните кризи ја помогна економската отпорност, структурните пречки опстојуваат, што го попречува одржливиот раст и подобрувањето на продуктивноста.

Додека фискалната позиција на Бугарија останува стабилна, со јавниот долг меѓу најниските во ЕУ, предизвиците и понатаму постојат во справувањето со сиромаштијата и нееднаквоста. Инфлациските притисоци и назадувањето на вработеноста го променија напредокот во намалувањето на сиромаштијата, нагласувајќи ги постојаните социо-економски разлики.

Растот на потрошувачките цени се ублажи во 2023 година, но останува загриженоста во врска со одржливоста на фискалните политики во услови на бум на градежниот кредит. Профитабилноста на банкарскиот сектор останува висока, но ескалацијата на кредитната експанзија предизвикува загриженост за потенцијален балон и пораст на нефункционалните заеми.

Политичката нестабилност ги зголемува економските несигурности, со повторливите реконструкции на владата кои се закануваат на реформскиот импулс. Претстојниот шести круг предвремени избори за три години дополнително ја комплицира политичката сцена на Бугарија, потенцијално одложувајќи ги клучните реформи и загрозувајќи го пристапувањето во еврозоната.

Додека фискалниот дефицит на Бугарија останува под критериумите од Мастрихт, политичките турбуленции и одложените напори за консолидација фрлаат сомнеж врз способноста на земјата да ги исполни условите за влез во еврозоната. Амбициозните планови за трошење на владата дополнително ја влошуваат фискалната загриженост, одложувајќи ги напорите за консолидација по 2024 година.

И покрај предизвиците, Светска банка сугерира дека аспирациите на Бугарија за еврозоната не се целосно недостижни со стабилно владеење и одржливи трендови на дезинфлација. Сепак, императив се постојаните напори за справување со економските ранливости и надминување на политичките несигурности, пишува Новините.