Економскиот раст на Кина, најверојатно, ќе забави на 6,2 отсто во 2019 година, од очекуваните 6,5 отсто оваа година, бидејќи тензиите се зголемуваат поради трговскиот спор со САД, објави Светската банка во извештајот објавен во четвртокот.

Нејзиниот изглед за економскиот раст во 2018 година, кој ќе биде најслаб за 28 години, остана непроменет од нејзиното предвидување во април.

“Гледајќи напред, клучниот политички предизвик во Кина е да се управува со проблемите поврзани со трговијата додека се одржуваат напори за ограничување на финансиските ризици”, рече банката во својата последна проценка за втората по големина економија во светот.

Потрошувачката ќе остане главен двигател на кинеската економија, бидејќи послабиот раст на кредитите тежи на инвестициите и забавувањето на глобалната побарувачка, а повисоките тарифи на САД на кинескиот извоз го земаат данокот врз извозот на земјата, се вели во извештајот.

“За да се стимулира економијата, фискалната политика би можела да се фокусира на зголемување на потрошувачката на домаќинствата, а не на јавната инфраструктура”, рече банката, додавајќи дека Кина има простор за понатамошно намалување на корпоративните даноци.

Владата вети дека ќе ги намали даноците поагресивно следната година, поттикнувајќи ја дебатата меѓу кинеските економисти за тоа дали Пекинг треба да го прошири својот сооднос на фискалниот дефицит со над 3 отсто следната година.

Владата во последниве неколку месеци откри пакет на мерки за политики, вклучувајќи ги и намалувањата во задолжителните резерва на банките за поттикнување на кредитирањето, намалување на даноците и чекори за брзи инфраструктурни проекти.

Растот на економскиот гигант во Азија забави на 6,5 отсто во третиот квартал, најслабо темпо од глобалната финансиска криза. Индикациите се дека моментумот веројатно ќе продолжи понатаму во тековниот квартал и следната година, при што податоците минатата недела покажаа изненадувачка мекост во ноемвриското производство на фабриките и продажбата на мало.

Во октомври, Меѓународниот монетарен фонд ги намали прогнозите за економскиот раст на Кина во 2019 година на 6,2 отсто од 6,4 отсто, додека изгледите за 2018 година не се менуваат.

Светската банка рече дека иако Кина ги продолжи трговските разговори со САД, таа треба да ги зголеми напорите за решавање на загриженоста на трговските партнери во врска со заштитата на интелектуалната сопственост и трансферот на технологии.