Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) продолжуваат да се појавуваат како една од најголемите светски јурисдикции погодни за криптовалути, бидејќи владата на Дубаи има нова иницијатива за поддршка на локалниот развој и регулација на криптовалутите.

Светскиот трговски центар во Дубаи (DWTC), државен објект за настани и изложби во Дубаи, ќе стане сеопфатна зона и регулатор на криптовалути.

Проектот, исто така, има за цел да спроведе ригорозни стандарди за заштита на инвеститорите, мерки за спречување на перење пари и борба против финансирањето на тероризмот, наведе DWTC.

„Светскиот трговски центар ќе испорача и ќе ја надгледува новата регулаторна рамка од светска класа за законодавни и извршни политики за виртуелни средства“, се вели во соопштението.

Иницијативата доаѓа во согласност со растечките напори на Дубаи да го поддржи развојот на крипто, бидејќи и Дубаи и ОАЕ работеа на тоа локалната економија да има корист од блокчејн технологијата, како и од незаменливите токени и криптовалути.

Во јануари, Управата за финансиски услуги во Дубаи планираше да воспостави крипто-регулаторна рамка како дел од својот деловен план за 2021 година. Органот досега издаде серија регулаторни одобренија за крипто индустријата, додека Дубаи стана место за неколку слободни економски зони за крипто.