На светските берзи цените на акциите силно пораснаа минатата недела, благодарение на очекувањата на инвеститорите дека европските и британските централни банки ќе ги намалат каматните стапки пред летото, а американската ФЕД на есен.

На Волстрит, Dow Jones зајакна 2,2 отсто, на 39.512 поени, додека S&P 500 порасна за 1,85 отсто, на 5.222 поени, а индексот Nasdaq порасна за 1,1 отсто, на 16.340 поени.

Растот на индексот трета недела по ред е најмногу благодарение на новите податоци од американскиот пазар на труд.

Инфлацијата може да ослабне, а каматните стапки да се намалат

Минатата недела, всушност, беше објавено дека пред една недела бројот на нови барања за помош за невработени се зголемил за 231.000, повеќе од очекуваното и повеќе од претходните недели.

Ова е лоша вест во економска и социјална смисла, но „заладувањето“ на пазарот на труд значи дека инфлацијата наскоро би можела да ослаби, што би отворило простор за американската централна банка да ги намали каматните стапки.

И додека показателите од пазарот на трудот ги поддржуваат надежите на инвеститорите за олабавување на монетарната политика, поважните податоци за инфлацијата во САД – потрошувачките и производствените цени во април – ќе бидат објавени следната недела.

Со оглед на тоа што инфлацијата во САД е на покачени нивоа од почетокот на годината, малку е веројатно дека ФЕД ќе почне да ги намалува каматните стапки во јуни, како што се очекуваше неодамна. Поверојатно е тоа да биде во септември или на крајот на годината.

Покрај надежта за пониски каматни стапки, пазарот го поддржуваат и деловните резултати на компаниите. Досега, 459 компании од S&P 500 објавија резултати за првиот квартал, со околу 77 отсто над очекувањата за заработка.

Европските индекси на рекордно ниво

И на европските берзи цените на акциите силно пораснаа минатата недела. Лондонски FTSE индекс зајакна 2,7 отсто, на 8.433 поени, додека франкфуртски DAX скокна за 4,3 отсто, на 18.772 поени, а париски CAC зајакна 3,3 отсто, на 8.219 поени.

Сите овие индекси достигнаа рекордно високо ниво бидејќи се очекува европските централни банки да го започнат циклусот на намалување на стапките пред ФЕД.

Во четвртокот британската централна банка ги задржа каматните стапки непроменети, но по пораките на нејзините лидери, се очекува пазарот да ги намали каматните стапки веќе во јуни, за прв пат по покачувањето на цената на парите по неколку години.

Исто така, се проценува дека во јуни Европската централна банка би можела да започне со намалување на каматните стапки.

Покрај тоа, инвеститорите беа охрабрени од излегувањето на Британија од рецесијата. Во петокот беше објавено дека бруто домашниот производ (БДП) на земјата во првиот квартал пораснал за 0,6 отсто во однос на претходниот квартал, додека аналитичарите очекувале раст од 0,4 отсто.

Британија падна во плитка рецесија во втората половина на минатата година.