© Reuters.  World food prices fall 0.9 percent in October: U.N. FAO

МИЛАНО – Светските цени на храната паднаа за 0,9 отсто во октомври во споредба со претходниот месец, како одраз на пониските вредности за месо, млечни производи и масла, објави агенцијата за храна на Обединетите нации во четвртокот.

Индексот на цените на прехранбената и земјоделска организација (FAO), кој ги мери месечни промени за кошница од житарици, маслинки, млечни производи, месо и шеќер, во просек изнесуваше 163,5 поени минатиот месец, со малку ревидиран 164,9 во септември.

Слика од септември претходно беше дадена како 165.4.

ФАО соопшти дека производството на житни култури во 2018 година е забележано на 2,601 милиони тони, што е за речиси 10 милиони тони повеќе од претходната прогноза дадена во октомври, но сепак 57 милиони тони или 2,1 отсто помалку од рекордното ниво на производство во 2017 година.

Прогнозата на FAO за производство на светска пченица во 2018 година изнесува 728 милиони тони, што е намалување за 4,3 проценти од минатата година.