Цените на храната на глобалните пазари продолжија да растат во март, десетти месец по ред, со најголем пораст на млечните производи, месото и растителните масла, објави Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Индексот на цената на храната на ФАО, кој ги следи месечните промени во квотите на пет основни прехранбени производи – растителни масла, млечни производи, месо, житарици и шеќер – во просек во март изнесуваше 118,5 поени, што е за 2,1 % повеќе од февруари и највисоко ниво од јуни 2014 година, според извештајот објавен на официјалната веб-страница на оваа агенција на ООН.

Најголем пораст на цената, од 3,9 проценти на месечно ниво, е забележан кај млечните производи во март. Цените на путерот беа во водство во однос на растот, водени од нешто помала понуда во Европа како резултат на зголемената побарувачка како резултат на очекуваното закрепнување на секторот за услуги за храна.

Зајакнати се и цените на млекото во прав, поддржани од зголемената побарувачка за увоз во Азија, особено во Кина, падот на производството во Океанија и недостигот на достапни контејнери за испорака во Европа и Северна Америка.

Во март, цените на месото скокнаа за 2,3 проценти во споредба со февруари, предводени од растот на побарувачката за живина и свинско месо, како резултат на зголемувањето на кинескиот увоз и продажба на пазарот во Европа во пресрет на велигденските празници. Цените на говедското месо останаа стабилни, додека цените на овчо месо паднаа бидејќи земјоделците во Нов Зеланд го преплавија пазарот со понуда за да ги намалат стадата поради сушата во таа земја.

Цените на маслото од сончоглед беа повисоки за 0,8 проценти во март отколку во февруари, достигнувајќи десетгодишен врв, со цените на маслото од соја нагло да се зголемат поради очекуваната голема побарувачка од секторот за биодизел.

Спротивно на тоа, цените на житарките паднаа за 1,8 проценти на месечно ниво, но сепак се за 26,5 проценти повисоки отколку во март 2020 година. Најмногу паднаа цените на извозот на пченица, под влијание на генерално добрата залиха и поволните изгледи за производството во 2021 година.

Цените на шеќерот паднаа за 4,0 проценти во месецот што се разгледува, бидејќи трендовите на пазарот предвидуваат голем пораст на извозната понуда од Индија, но тие сепак се над 30 проценти над нивото во март минатата година.

Во посебен извештај, ФАО објави дека очекува светското производство на житни култури да порасне во 2021 година, трета година по ред. Ова тело на ООН ја зголеми проценката за глобалното производство на пченица за тековната година на 785 милиони тони, што е за 1,4 проценти повеќе отколку во 2020 година и има новиот рекорден принос.