Тајландското Министерство за трговија почна да спроведува физибилити студии за употребата на блокчејн во областа на авторското право, земјоделството и финансиите за трговија, објави во вторникот, 9 октомври тајландскиот весник Bangkok Post на англиски јазик.

Тајландски официјален претставник од Тајландската канцеларија за трговска политика и стратегија (ППСО), Пимчанок Вонкорон, за Бангкок пост изјави дека студијата се спроведува со помош на британската амбасада во Бангкок. Според статијата, министерството сака да открие дали децентрализираните решенија можат да ја зголемат конкурентноста и кредибилитетот на земјата, особено во однос на малите бизниси.

Vonkorpon додаде дека блокчајн физибилити студиите, исто така, ќе се однесуваат на обработка на дигитални лични карти, управување со регистрација на IP и безбедност, заедно со паметни договори.

TPSO, исто така, сака да создаде песочни кутии за да се примени блокчеин во индустријата за извоз на ориз.

Според весникот, земјоделците му рекоа на Министерството дека постапката за испраќање на нивните производи во странство може да трае 15-20 дена, вклучувајќи најмалку седум владини агенции и на тој начин се додаваат трошоци. Од блокчејн решението се очекува да го намали времето потрошено за извоз до три дена и да ја зголеми довербата на сите нивоа на синџирот на исхрана.

Cointelegraph порано напиша дека блокчејнот станува популарно решение за следење на синџирите на храна. IBM неодамна го лансираше својот Trust Food Trust, придружуван од гигантските трговци како што се Walmart и францускиот “Карфур”. Решението помага да се следи храната од земјоделецот до складирањето на полиците, како и полесно да се повлечат производи за кои има поплаки.

Финансиската индустрија во Тајланд исто така активно го истражува блокчејнот. Тајландската асоцијација на пазари на обврзници (TBMA), исто така, изрази интерес за користење блокчејн. Организацијата создаде нова регистрациска платформа за да обезбеди побрзо издавање на сертификати. Според извештајот, децентрализираното решение би можело да помогне да се намали времето на издавање обврзници од 7-15 дена до 3-4 дена.

И во септември, четвртата по големина банка во Тајланд, Касиккорнбанк, соработуваше со Visa B2B Connect за да им обезбеди на своите клиенти блокчејн решенија за прекугранични плаќања – чекор што се очекува да ја зголеми безбедноста на меѓународното работење.