Во петокот и саботата тајни купувачи посетиле 22 продавници и месарници во Загреб и околината, каде што купувале разни стоки, како овошје и зеленчук и месни производи, а во неделата пријавиле дека резултатите од квалитетот се „катастрофални“ и дека Хрватска станува „европски контејнер за стоки од трета класа“, објави Хина.

Активистите на Граѓанската иницијатива „Квалитетна и безбедна храна на Хрватска“ во редовно работно време ги посетија сите поголеми трговски ланци и независни продавници, а пред медиумите изложија дел од купеното – расипано овошје и зеленчук, кои се на половина распадната состојба и смрдеа, а пакуваните месни производи небезбедни за консумирање. Во сите 22 продавници пронајдени се производи со поминат рок кои не требало да се на полиците, голем број производи имале сомнителен изглед или нивните цени не одговарале на оние што потрошувачите требало да ги платат на касата, изјави Јосип Келемен на прес-конференција еден од активистите и советник во редакцијата „Ало инспекторе“.

Попустите во одредени трговски синџири се однесуваат на расипана, расипана, нејадлива храна, дури и со термичка обработка, рече Келемен, велејќи дека тајните купувачи имаат сметки и снимки од се. Кампањата ја спроведоа, вели тој, бидејќи имаат исклучително голем број поплаки од потрошувачите за квалитетот и безбедноста на храната, за промотивните цени и истекувањето на рокот на траење на производот. Одговорноста за ставање на вакви производи на полиците, посочува, ја имаат трговците и раководителите на експозитурите, кои требало да вршат надзор и да кажат дека не се пушта во продажба. Основачите на трговски центри и супермаркети во земјите членки на ЕУ сигурно не продаваат такви производи бидејќи плаќаат високи казни.