Таканаречената „француска невработеност“ стана широко распространета. Луѓето со организирани автобуси одат за Франција, таму фиктивно ги вработуваат во француска компанија на минимална плата. Но, можат да бидат ангажирани и со произволна плата, бидејќи нивните закажувањето е фиктивно – остануваат само една недела, по што се враќаат во Бугарија и се пријавуваат во канцелариите за труд.

Оттаму добиваат надоместок за невработеност на максимално ниво за нашата земја 9 или 12 месеци, во зависност од вкупната должина на услуга“, ја објасни шемата претседателот на АИКБ Васил Велев, открива „Сега.бг.њус. Ваквата измама е можна поради празнината во европското законодавство, посочува Велев. Во Франција висината на надоместокот се одредува според висината на платата што едно лице ја примило во последниот месец, додека кај нас се смета надоместокот од последните 24 месеци пред намалувањето. Дури и да се вработат во Франција со минимална плата од над 1.700 евра, кога наводно невработените ќе се вратат во Бугарија и ќе се пријават во канцелариите за труд, автоматски добиваат максимален надоместок за невработеност за Бугарија. Во моментов, максималниот надоместок за невработеност кај нас е околу 1.800 лева месечно, а од следната година ќе скокне на над 2.200 лева, бидејќи се планира зголемување на максималната дневна стапка.

Со оваа сума во џеб, невработените не сакаат официјално да почнат со работа, што им создава проблем и на фирмите. Неодамна заменик градоначалникот на Разлог, Христо Заиков, се пожали дека локалните хотелиери и трговци тешко наоѓаат работници за зимската скијачка сезона. При обидот да се вработи персонал, масовно се одбиваат договори за вработување. Не сакаат да работат на договор бидејќи се на берза и добиваат бенефиции, им објасни заменик градоначалникот на пратениците од тристичната комисија на која се расправаше за подготовките за зимската туристичка сезона.