Уште еден технолошки гигант, кој влегува во банкарскиот бизнис со граѓаните e PayPal. До крајот на јуни ќе понуди проверка на сметководствени услуги (US check account – еквивалентна на европска тековна сметка) и ги таргетира сите оние кои немаат отворена сметка во банката, објави Wall Street Journal.

 

 

Исто така PayPal ќе соработува со помалите банки во обезбедувањето на банкарски услуги, слично на концептот на Амазон. Интернет гигант преговара со неколку американски банки за можноста да ги отворат контролните сметки за своите корисници преку сопствените партнери за бренд.
Според TechCrunch,

Бил Реди, извршен потпретседател и извршен директор на PayPal, рече дека со влегувањето во банкарскиот сектор тие би сакале да привлечат повеќе луѓе во дигиталната економија. “Ние сакаме да им понудиме нови искуства на оние кои немаат банкарски сметки, кредитни и дебитни картички”.