Русија рече дека инцидентот покажал дека Москва била во право кога развила сопствени интернет платформи, како и социјални мрежи.

Апликацијата Телеграм доби повеќе од 70 милиони нови корисници во понеделникот благодарение на шестчасовната блокада на Фејсбук и услугите за пораки, како што се WhatsApp, Instagram и Messenger, објави нејзиниот основач Павел Дуров.

Фејсбук ја припишува блокадата на „погрешна промена на конфигурацијата“, што спречи 3,5 милијарди од нивните корисници да пристапат до услугите WhatsApp, Instagram и Messenger. Проблемот предизвика глобален пад на системот кој траеше повеќе од шест часа, што го прави најголем проблем од ваков вид до сега.