Навидум блескавиот и елегантен свет на Сваровски крие приказна достојна за познатата серија „Наследници“.

Седиштето на Swarovski Crystal Empire е толку светло колку што би очекувале, но сјајот не може да го одвлече вниманието од горчливата семејна кавга за иднината на компанијата.

Нарушувањето предизвикано од пандемијата, во комбинација со жестоката конкуренција во Кина, носи и предвидувања дека профитот на Сваровски ќе падне за 30%. Поради тоа, пред тоа се појавија тешки одлуки за иднината на компанијата стара 125 години.

Семејна војна

Извршниот директор Роберт Бухбауер, правнук на основачот Даниел Сваровски, има план кој вклучува отпуштање на 6.000 вработени, затворање на 750 продавници и промена на содржината на брендот.

Сепак, на оваа идеја се спротивставија другите членови на семејството – Пол, Надија, Хелмут и Герхард Сваровски, кои го обвинија дека „го управувал бродот и намерно отишол на гребенот“.

Роберт ја има поддршката од повеќето акционери, но неговите ривали (други членови на семејството) тврдат дека имаат доволно акции за да присилат вето и дека се подготвени да одат на суд поради тоа. На долг рок, сите сакаат Роберт да исчезне од компанијата.

Кристалите Сваровски ја красеа облеката на познатите личности како Бијонсе и Мерлин Монро, а беа користени од многу дизајнери, меѓу кои и Кристијан Диор. Роберт сепак е убеден дека Сваровски го губи сјајот кај клиентите.

Кристалите на конкурентите во Кина блескаат подеднакво брилијантно – за само еден процент од цената.

На оваа веќе катастрофална конкуренција, вели Роберт, пандемијата додаде „намалување на продажбата во огромни размери“.

Вкупниот приход од кристалите се предвидува да падне за 30 отсто, од 2,5 милијарди фунти минатата година на околу 1,7 милијарди фунти оваа година.

„Престани пред да одиш надолу по водата“

Другите членови на кланот се убедени дека клиентите кои веќе се свртеле кон поевтините конкуренти нема да се вратат на кој било начин.

Пол Сваровски, акционер и поранешен член на извршниот одбор, вели дека сака да ги запре плановите на Роберт „пред сè да испадне во вода“.

Нему му се придружија Надја Сваровски, член на извршниот одбор, како и нејзиниот татко Хелмут и чичко Герхард.

Во индустријата за луксузни стоки, Сваровски е една од ретките компании што е целосно во семејна сопственост и се води како ограничено партнерство.

Првично, ова беше корисна структура за мал производител, но сите страни се согласуваат дека сега е пречка за меѓународните операции од повеќе милијарди евра.

Роберт, кој стана првиот извршен директор на Сваровски во април минатата година, доби одобрение од акционерите за неговиот сопствен предлог. Планот доби поддршка од членовите на семејството кои поседуваат околу 80 отсто од акциите.

Надија, Хелмут, Герхард и Пол Сваровски и други се спротивставија, велејќи дека приближно 20 отсто од акциите што ги поседуваат им даваат право на вето. Тие поднесоа барање за арбитража, надевајќи се дека потегот на Роберт ќе биде отфрлен.

Оваа семејна драма веќе ги разниша семејните односи, а големи се шансите да се одрази и на работата.