Исклучок се приватните кредити, но фондовите можат да се откажат од клучните заштити за да не го изгубат бизнисот, што носи ризици

Следните неколку години се очекува да бидат нестабилни за кредитните пазари бидејќи каматните стапки почнуваат да растат. Сепак, постои една класа на средства што ќе продолжи да напредува.

Активата на приватните кредити под управување може да порасне за околу 70% до 1,5 трилиони. долари за четири години, според Пол Гулберг, висок индустриски аналитичар во Bloomberg Intelligence. Менаџери со приватен капитал како што се Apollo Global Management Inc., Ares Management Corp. и Blackstone Inc. ќе имаат корист, напиша тој во извештајот цитиран од Блумберг.

Ова непроѕирно катче на кредитниот свет е на дистанца од секојдневните движења на пазарите. Секторот вообичаено користи структури со променливи стапки за да го заштити од промените на монетарната политика.

Бидејќи инвестираниот капитал е блокиран за времетраењето на секоја трансакција, тој исто така не е загрижен за одливите – главната разлика помеѓу приватните кредити и синдицираните заеми.

„Директното кредитирање е трпелив капитал кој не е подложен на значителни флуктуации или одливи доколку има поголема нестабилност на пазарот“, рече Армен Паносјан од Oaktree Capital Management.

Овие карактеристики ќе бидат корисни бидејќи изгледите за зголемување на каматните стапки, опаѓање на монетарните стимулации, високата инфлација, ширењето на повеќе варијанти на коронавирусот и континуираниот притисок врз синџирите на снабдување се закануваат да ја зголемат нестабилноста следната година и понатаму.

Зголемувањето на каматните стапки мора да биде многу остро и брзо за да им отежне на приватните кредитни компании. Ова би било проблем за речиси сите, бидејќи должниците ќе се борат да ги сервисираат своите долгови.

Ендрју МекКалоу, управен директор на Хајфин Капитал Менаџмент, вели дека може да има „сладост“ на приватниот кредит: краткорочни, скромни превирања на пазарот на државниот долг, предизвикани од неочекувана промена во монетарната политика.

„Ова ќе создаде можности за директни кредити“, рече тој.

За оние кои се фокусирани само на примарни трансакции, таквата пауза ќе ги пресуши спојувањата и превземањата, што значи дека може да пропуштат интересни можности, додаде тој.

Во Европа само во првите девет месеци од годинава се регистрирани 549 трансакции со директни кредити, што е повеќе од цела 2019 година, што беше рекорд за индустријата, т.е. е поставен нов рекорд, според извештајот на Deloitte. Очекувањата за поголема нестабилност следната година може само да ја зголемат побарувачката за овој вид хартија од вредност.

Неодамнешните зделки вклучуваат транша од 1,52 милијарди американски долари добиена од Партс Таун, компанија за портфолио на Беркшир Партнерс и Леонард Грин и Партнерс ЛП, за рефинансирање, поддршка за малцинските капитални инвестиции и откуп на Леонард Грин и транша од 1. 5 милијарди фунти ( 2 милијарди долари) од платформата за управување со богатството FNZ.

Една од најголемите зделки се случи во август, кога тројца заемодавачи обезбедија заем од 2,6 милијарди долари и го финансираа купувањето на Stamps.com од Тома Браво.

Растот на приватниот кредит не доаѓа без ризици. Повеќе играчи, како и капитал за распоредување, значи дека со повеќе зделки, фондовите се откажуваат од клучните заштитни мерки што ги штитат ако работите тргнат наопаку за да добијат кредит.